Ultrakönnyű autó projekt

2015.03.24.logo

Sajtóközlemény

A Pannon Porto Kft. és a KÖ-KA 3000 Kft. uniós támogatásból kutatja az elektromos autók hatótáv növelési lehetőségeit Mosonmagyaróváron.

A körmendi székhelyű KÖ-KA 3000 Kft. 2006 óta működteti a Körmend II védnév alatt lévő koncessziós kavicsbányát. A pályázatban a Pannon Porto Kft. konzorciumi partnereként vesz részt a cég és a pályázatunk szakmai alapja az ANTRO Nonprofit Kft. külső partnerekkel közösen végzett több mint 10 éves munkája, amit az ultrakönnyű járművek kutatás-fejlesztésében teljesített.

A KÖ-KA 3000 Kft 91.700.000,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el a az Új Széchenyi Terv keretében „Agymotoros hajtáslánc és kapcsolódó komplex vezérlés kutatás-fejlesztése valamint hatótáv növelő motor-generátor alkalmazási lehetőségeinek kutatása az ultrakönnyű, elektromos autóknál ” című, GOP-1.1.1-11-2012-0602 számú kutatás – fejlesztési pályázatával a konzorcium tagjaként. A több mint 663 MFt teljes fejlesztési összeg segítségével kívánja kutatni, és a kutatási eredmények felhasználásával fejleszteni az ultrakönnyű jármű önhordó karosszériáját és hajtásláncát.

A jelenlegi autók CO2-kibocsátása magas, nagy környezetterhelést okoznak illetve az elmúlt évek jelentős üzemanyag ár növekedései az autóipar szereplőinél olyan fejlesztési igényeket generáltak, mint a járművek önsúlyának és légellenállásának a jelentős csökkentése, illetve többszörösen hibrid járművek fejlesztése.

Az autók saját tömegének radikális csökkentését olyan korszerű anyagok használatával kívánják elérni, mint az üveg- vagy a szénszálas műanyag kompozitok, amelyek szerkezeti és burkolati alkalmazásával a jelenlegi autók súlyánál akár 40-60%-kal könnyebb autók építhetőek azonos szilárdság és biztonság mellett a témában jelentős tapasztalattal és kutatási eredményekkel rendelkező ANTRO Nonprofit Kft. alvállalkozóként történő bevonásával.

A projekt célja megvalósítani egy olyan fejlesztést, melynek eredményeképpen egy kis sorozatban már gyártható, abszolút új piaci termék, egy ultrakönnyű hatótáv-növelt elektromos öko-autó jön létre.